Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hüllő - Dínók képes leírás - Hüllő.tlap.hu
részletek »

Hüllő - Dínók - Hüllő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hullo.tlap.hu » Hüllő - Dínók
Keresés
Találatok száma - 7 db
Kiderült a hosszúnyakú dinoszauruszok titka

Kiderült a hosszúnyakú dinoszauruszok titka

A nyaki csigolyák egyedülálló szerkezete lehetővé tette, hogy a csontok belsejét levegő töltse ki, ami könnyebbé tette a nyakat. A szauropodák nyaki és háti csigolyáit a mai madarakéihoz hasonlóan levegővel teli szövet vette körül. A levegőbuborékok még a csigolyák belsejébe is behatoltak, lyukacsossá téve a csontokat. A bázeli természettudományi múzeum és az északnyugat-svájci főiskola német kollégáikkal egy németországi Brachiosaurus és egy svájci Diplodocus nyaki csigolyáit vizsgálták meg - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása a Proceedings of The Royal Society B című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Milyen lehetett a dinóbőr?

Milyen lehetett a dinóbőr?

A dinoszauruszok bőre szerkezetileg kései utódaik, a krokodilok és a madarak bőrére hasonlít - állítják brit kutatók, akik vizsgálataikról a Királyi Társaság folyóiratában, a Proceedings of the Royal Society B legutóbbi számában számoltak be a BBC jelentése szerint.

A dinoszauruszok szerencséjét hozta meg

A dinoszauruszok szerencséjét hozta meg

A dinoszauruszok szerencséjét hozta meg egy 200 millió évvel ezelőtti becsapódás, amelynek köszönhetően egy ideig a Föld urai lehettek. A dinoszauruszok a triászkorban, körülbelül 230 millió évvel ezelőtt jelentek meg, s majd 30 millió éven át küzdöttek a dominanciáért az úgynevezett Crurotarsi-csoportba tartozó szárazföldi reptíliákkal, amelyeket a mai krokodilok unokatestvéreinek tartanak a paleontológusok. Ezek a nagytestű állatok egyébként külső megjelenésükben a dinoszauruszokra hasonlítottak.

Dinoszauruszok nyomában a Bakonyban

Dinoszauruszok nyomában a Bakonyban

Pulykanagyságú ragadozó-dinoszauruszok, növényevő krokodilok, repülő hüllők, összesen 24-féle gerinces állat maradványa került elő az elmúlt években egy bakonyi lelőhelyről. A fosszíliák között számos olyan akad, amely sehol másutt nem fordul elő a világon - mondta Ősi Attila paleontológus, aki 2000-ben fedezte fel a Bakony északi részén lévő lelőhelyet, s 2001-től évente szervezi az itt végzendő ásatásokat.

T. rex reggelire

T. rex reggelire

Egy 150 millió évvel ezelőtt élt kolosszális méretű tengeri ragadozó került elő Anglia partjai mentén. A Pliosaurusok közé tartozó kihalt hüllő koponyája 2,4 méter hosszú. Egy ember mindössze jókora falatot jelentett volna neki, de egy T. rexet is könnyedén elfogyaszthatott volna reggelire.

A dinókat is bekebelezte az őskori hüllő

A dinókat is bekebelezte az őskori hüllő

Egy Észak-Amerikában honos őskori hüllő, amelynek testhossza a sportcélú haszonjármű hosszának a kétszeresét tette ki, főleg tengeri teknősökkel táplálkozott, de dinoszauruszokat is képes volt bekebelezni. A 79 millió évvel ezelőtt élt aligátorszerű óriáshüllő, a Deinosuchus testhossza elérte a 9 métert - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon. A jelek szerint az aligátor különösen kedvelte a mai Georgia állam területét, és bár felfalt mindent, ami az útjába került, a tengeri teknősökkel, sőt a vele azonos méretű dinoszauruszokkal is megbirkózott.

Megvan a hosszú nyakú dinók őse

Megvan a hosszú nyakú dinók őse

A legnagyobb szárazföldi növényevők, a szauropodák a késő jura idején, 170 millió évvel ezelőtt élték virágkorukat. A Leonerasaurus taquetrensis tízmillió évvel korábban jelent meg, maradványai jura kori (206-144 millió éves) üledékes kőzetből kerültek elő. A paleontológusok szerint a három méter hosszú Leonerasaurus taquetrensis lehet az összekötő kapocs a korai növényevő dinoszauruszok, a triász időszakban (248-205 millió évvel ezelőtti periódusban) megjelent Prosauropoda-csoport, valamint a későbbi nagytestű szauropodák között.

Tuti menü