Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hüllő - Kígyók,leguánok,gekkok,varánuszok képes leírás - Hüllő.tlap.hu
részletek »

Hüllő - Kígyók,leguánok,gekkok,varánuszok - Hüllő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hullo.tlap.hu » Hüllő - Kígyók,leguánok,gekkok,varánuszok
Keresés
Találatok száma - 14 db
 A Namíbiai korallkobra

A Namíbiai korallkobra

Gabonasiklóval kezdődik, és viperával ér véget... hazánkban újra egyre népszerűbb a mérges kígyó terráriumi tartása. A szükséges engedélyek megszerzését követően az interneten szinte bármilyen mérges kígyót be lehet szerezni, de a megfontolt fokozatosság jegyében érdemes a namíbiai korallkobrát választani

Zöld leguán

Zöld leguán

Az, hogy Te Zöld leguán tulajdonos lettél, vagy a közeljövőben fontolgatod eme egzotikus állat tartását, mindenféleképpen elismerésre méltó. Főleg akkor, ha állatod nevelésénél és gondozásánál betartod az alapvető szabályokat. Szabályok alatt az állat gondos nevelést, viselkedési szokásainak ismeretét, tartásának feltételeit értjük. Ezen kívül, ha a Zöld leguánra esett választásod, akkor tökéletesen tisztában kell lenned azzal, hogy egy vadállattal élsz együtt. Márpedig egy vadállat nevelése és gondozása korántsem egyszerű feladat. Tudnod kell mik az igényei, hozzá kell szoknod, hogy sokszor kiszámíthatatlanok. Tisztában kell lenned azzal, hogy ha nem megfelelően gondozod, akkor az életével játszol. Célunk, hogy az itt leírtakkal minél több hasznos segítséget nyújtsunk Neked, és sokáig örömöd leld ebben a csodálatos állatban. A továbbiakban a hüllőkről olvashatsz pár mondatban, ezután részletesebben kitérünk a Zöld leguánra.

Királypiton (Python regius)

Királypiton (Python regius)

A királypiton 1-1,5 méter hosszú, éjszaka aktív kígyó. Az óriáskígyók családjába és az alsóbbrendű kígyók közé tartozik. Mintázata jellegzetes: barna alapszínen sárgás ovális foltok. Élőhelyét tekintve kedveli a szavannákat és a ligetes területeket. Nyugat- és Közép-Afrikában honos. Ez a kígyó nappal emlősök járataiba bújik és éjszaka innen indul vadászni. Nappal általában a passzív védekezési helyzetben pihen: összegömbölyödik és a fejét szorosan a gyűrűk közé rakja. Párosodni a száraz évszakban szoktak, majd több hónapos vemhesség után 6-8, szokatlanul nagy tojást rak le a nőstény.

Fali gekkó

Fali gekkó

A Földközi-tenger majdnem teljes partvonalán előfordula fali gekkó, kivételt csak az Adria part képez. Észak-Afrikában élnek legnagyobb populációia fali gekkóknak, Egyiptomban kevésbé gyakori mert nagyobb rokona a gyűrűs gekkó (Tarentola annulari) a domináns.Nyugat-Ázsia fanunájából hiányzik ez a faj. Alfajtól függően 12-20 centiméter a testhossza a fali gekkónak, ennek kb. 2/5 része a farok. Színezetük élettér és alfaj függvényében változik. Hasi oldalát mindig világos, sima pikkelyek borítják, felső teste a világos sárgásszürkétől a szürkén, barnán és feketésbarnán át egészen a fénytelen feketéig változó, hol csíkozott, hol többé-kevésbé homogén, az élettérhez igazodik.

Embert ennének a sárkányok Indonéziában

Embert ennének a sárkányok Indonéziában

Szárazföldi krokodilok - az első fehér telepesek e névvel illették az idők kezdete óta az indonéz szigetvilágban élő komodói varánuszokat, bolygónk legnagyobb termetű gyíkjait. Azt, hogy harapásuk mégsem a nyálukban található baktériumok miatt halálos, hanem egy méregmirigy gondoskodik róla, hogy a megmart áldozat néhány órán belül kimúljon, csak nemrég fedezték fel a biológusok. Annyi bizonyos, hogy az indonézek generációkon át éltek békességben ezekkel a hatalmas hüllőkkel, most viszont úgy tűnik, a sárkányok támadásba léptek.

280 millió éves gyíkok utolsó vacsoráját találták meg

280 millió éves gyíkok utolsó vacsoráját találták meg

280 millió évvel ezelőtt élt gyíkok utolsó étkezésének tartalmát térképezték fel kanadai biológusok: a gyíkszerű lények rovarokkal táplálkoztak. A leletről a brit királyi tudományos akadémia Biology Letters című szaklapjában számolnak be a kutatók. Az őskori hüllők maradványaira Oklahomában bukkantak. A két koponya egykori tulajdonosai a paleozoikumban élt hüllőszerűek eddig ismeretlen fajához tartoztak. A hüllőszerű lények csoportja 300 millió évvel ezelőtt jelent meg bolygókon, többségük a perm időszak végéig kihalt, csupán néhány faj élte meg a dinoszauruszok korát. A két lény maradványait, amelyek leginkább a mai gyíkoknak felelnek meg, az Oklahomai Természettudományi Múzeumban őrzik.

A paleocén Titanoboa

A paleocén Titanoboa

Kutatók megtalálták a világ legnagyobb ismert kígyójának kövületeit. A busz méretű óriás ma könnyedén nyelne el egy tehenet, a régmúltban valószínűleg a krokodilok őseivel táplálkozhatott. A felfedezés a múlt trópusainak éghajlatát is elénk tárhatja.

Rózsaszín leguán

Rózsaszín leguán

Különleges, rózsaszín földi leguánfajt azonosítottak olasz és ecuadori kutatók a Galápagos-szigeteken. A hüllőfaj, amely ismeretlen maradt Charles Darwin előtt egykori, a szigeteken folytatott megfigyelései alkalmával, hogy a fajok korábban váltak szét, mint azt az angol természettudós feltételezte elméletében. Az olasz-ecuadori tudóscsoport a Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai tudományos kiadványban megjelent közleményében írja: felfedezésük azt bizonyítja, hogy a Galápagos-szigetek tartogatnak még evolúciós újdonságokat. A rózsaszín leguánok (más néven: iguánák) első példányaira 1986-ban bukkantak rá, ám úgy vélték, hogy a rózsaszínű alapon fekete foltos hüllőknek pigmentációs zavara van. Többéves kutatómunka után jutottak a szakemberek arra a következtetésre, hogy új fajról van szó. A tudósok szerint az újonnan felfedezett faj léte arra utal, hogy a Galápagos-szigeteken a Darwin által feltételezettnél jóval korábban, mintegy öt millió éve megtörtént a szétválás. Ez az időpont jóval korábbi, mint amit más fajoknak, például a Darwin által elemzett pintyeknek tulajdonítanak.

Komodói varánusz

Komodói varánusz

A komodói sárkány, komodói óriásgyík vagy komodói varánusz (Varanus komodoensis) a pikkelyes hüllők rendjének (Squamata), gyíkok alrendjébe (Sauria) tartozó varánuszfélék családjának (Varanidae) egyik és legismertebb faja. A komodói varánusz a ma ismert legnagyobb termetű gyíkféle, ennek ellenére a legkésőbb felfedezett varánuszfaj: 1912-ben írták le először az európai zoológusok, a bennszülöttek már régóta ismerték ezeket a "szárazföldi krokodilokat".

Hirdetés
A fehértorkú varánusz

A fehértorkú varánusz

A fehértorkú varánusz az előbbi fajtól zömök testalkata, rövid arcorra, oldalt csak kevéssé összenyomott, kettősélű farka s nagyon erős karmokkal fegyverzett rövid végtagjai révén különbözik. Feltűnő rajta, hogy ferdevágású orrlikai nagyon közel vannak szemeihez. Hossza legfeljebb 1.3 m; alapszíne szürkésbarna s ezen sárga sávok és foltok tűnnek fel. Hasa sárgásfehér, míg farkát barna és sárgás gyűrűk díszítik.

Kígyók

Kígyók

A kígyók a hüllők közé tartoznak, tehát testhőmérsékletüket nem képesek szabályozni. Kénytelenek a Nap melegére bízni magukat, ezért él sokkal több kígyó a forró trópusokon, mint a hűvö mérsékelt övben.

Nagy anakonda

Nagy anakonda

A nagy anakonda az óriáskígyók királya. Az ázsiai kockás piton ugyan hosszabb nála, ám az anakonda tömege sokkal nagyobb. A nagy anakonda az óriáskígyók királya. Az ázsiai kockás piton ugyan hosszabb nála, ám az anakonda tömege sokkal nagyobb. Elterjedési területe Dél-Amerika: az Andoktól keletre és délen Észak-Paraguayig. Lassú folyókban, állóvizekben vagy azok közvetlen környezetében él. Kiválóan úszik, a támadói elől menekülve gyorsan elmerül.

Madagaszkári nappali gekkók

Madagaszkári nappali gekkók

Ezek a gekkók, ahogy a nevükből is következik, nappal aktívak, így táplálkozási szokásaik és a fajokon belüli interakciójuk is ekkor figyelhető meg. Ezek a gekkók, ahogy a nevükből is következik, nappal aktívak, így táplálkozási szokásaik és a fajokon belüli interakciójuk is ekkor figyelhető meg. Eredeti élőhelyük Madagaszkár nyugati, délnyugati része, így a terrárium kialakításánál ezt figyelembe kell venni.

Szakállas agámák az Állatozooban

Szakállas agámák az Állatozooban

A Pogona vitticeps, magyarul a Szakállas Agáma egy Ausztráliából származó gyíkféle. Oldalunkon leírást talál többek között erről a hüllőről, valamint számos más hobby állat etetéséről és tartásáról. Egyre többen tartanak Szakállas agámát otthonukban, ám mielőtt vásárlásra adnád a fejed, kérjük, ismerd meg ezt a csodálatos, akár 55 cm-re is megnövő állatot! Oldalunkon lehetőséged van agámát vásárolni, valamint megismerkedni a Szakállas Agáma gondozásával videós bemutató mellékletekkel. Nálunk megveheted az állateledelt és a szükséges felszerelést is az agámádnak...

Tuti menü