Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hüllő - Krokodilok képes leírás - Hüllő.tlap.hu
részletek »

Hüllő - Krokodilok - Hüllő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hullo.tlap.hu » Hüllő - Krokodilok
Keresés
Találatok száma - 8 db
Fogynak Ausztrália édesvízi krokodiljai

Fogynak Ausztrália édesvízi krokodiljai

Az 1990-es évek vége óta megfogyatkoztak Ausztrália egyes északi folyóiban az édesvízi krokodilok - derítette ki egy állami kutatás. Nagyobb és agresszívabb tengeri rokonaik lassan kiszorítják őket, ezenkívül a mérgező óriásvarangy fogyasztása és az éghajlatváltozás is hozzájárul állományuk apadásához.

Hosszú idő óta először keltek ki krokodil bébik

Hosszú idő óta először keltek ki krokodil bébik

Hosszú idő óta először keltek ki krokodil bébik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három kicsi már megtekinthető a Pálmaház egyik oldalszárnyában. Két évtized után először láthat kis krokodilokat a Fővárosi Állat- és Növénykert közönsége. A három nílusi krokodil fióka július 2-án kelt ki a tojásból, és mostantól már a nagyközönség is megtekintheti őket a Pálmaház egyik oldalszárnyában. A három kicsi nemét most még nem tudni, így egyelőre nevet sem kaptak. A gondozók háromnaponta etetik őket - tehát gyakrabban, mint a felnőtt állatokat - táplálékuk ebben a korban apróhalból és rovarokból áll.

Leszoktatják a krokodilokat a varangyokról

Leszoktatják a krokodilokat a varangyokról

Az ausztráliai tudósok megpróbálják leszoktatni a földrész krokodiljait öngyilkos szokásukról, nevezetesen a mérgező varangyok fogyasztásáról: méghozzá nem mással, mint varangyokkal. Az ötödik földrész krokodilpopulációját komolyan veszélyezteti, hogy a táplálékra vadászva bekapják az úgynevezett agavarangyokat (Bufo marinus) is, amelyeknek fejbőre igen erős, még a krokodilokra is halálos mérget tartalmaz. 'Az ausztráliai ragadozók képesek megtanulni, hogy kerülni kell a varangyevést, ha erre rávezetik őket' - fejtette ki az ABC rádiónak Rick Shine, a sydney-i egyetem kutatója. A tudósok rájöttek ugyanis, hogy míg egy egész varangy elfogyasztása néhány perc alatt halálos lehet, egy kis darabka a csúf kis állatból már nem ilyen végzetes: csak betegséget okoz, ha lenyelik, ez azonban elegendő ahhoz, hogy elvegye a krokodil kedvét a mérgező tápláléktól.

Nílusi krokodil

Nílusi krokodil

A nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába a krokodilok (Crocodilia) rendjébe és a krokodilfélék (Crocodylidae) családjába tartozó faj. Afrikában a Szaharát és déli részét kivéve mindenhol előfordul. Madagaszkáron is megtalálható. Melegvizű folyópartokon, vagy tavaknál él, a víz kiszáradása esetén elvándorol.

Krokodilok

Krokodilok

A krokodilok (Crocodilia) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába tartozó egyik rend. A legfejlettebb hüllőcsoportnak tekinthetők, ma élő legközelebbi rokonaik a madarak (Aves), melyekkel monofiletikus csoportot alkotnak, tehát testvércsoportjaik egymásnak (akármilyen abszurdnak tűnik). A krokodilok a hüllők osztályának Archosauromorpha alosztályágába tartoznak, legközelebbi rokonaik az Aetosauria, Phytosauria, Rauissuchia rendek. E négy csoportot Crurotarsi kládba vonják. Az ezzel testvércsoport Ornithodira kládba tartoznak a repülő őshüllők (Pterosauria) és a dinoszauruszok (Dinosauria), ahová a madarak is beoszthatók.

Krokodilok és Aligátorok

Krokodilok és Aligátorok

A krokodilok és az aligátorok a mai állatvilág legősibb képviselői közé tartoznak: korábban alakultak ki, mint a dinoszauruszok. Amióta megjelentek a Földön, küllemük alig változott. Mintegy húsz jelenkori fajuk között találjuk még a legnagyobb ma élő hüllőt.

Mi a különbség a krokodilok és az aligátorok között?

Mi a különbség a krokodilok és az aligátorok között?

A krokodil és az aligátor egy rendszertani csoportba tartozik? Meg tudom-e ránézésre különböztetni a kétféle hüllőt? Rendszertanilag a hüllők úgynevezett Diapsida osztályába, azon belül az Archosauria alosztályba sorolható a krokodilok rendje (Crocodylia), melybe három család tagozódik be. Az egyik az Aligátorfélék családja (Alligatoridae), ide tartoznak az aligátorok és a kajmánok, a másik a Krokodilfélék családja (Crocodylidae), melynek a krokodilok a tagjai, és végül a Gaviálfélék családját (Gavialidae) a gaviálok képezik. Láthatjuk tehát, hogy a krokodilok és aligátorok egy rendbe, de más-más családba tartoznak, vagyis egymásnak rokonai, mégis rendszertanilag is jelentős különbségek vannak köztük. Lássuk, melyek a legjelentősebbek ezek közül! Az aligátorok állkapcsa a legtöbb faj esetében U-alakú, szélesebb, míg a krokodilok feje általában hegyesebb, V-alakú. Bár mindkét család tagjai igen nagy erőt képesek állkapcsaikkal kifejteni, az alligátorok valamivel erősebbek, amire szükségük is van, hiszen étrendjüknek a krokodiloktól eltérően részét képezik teknősök és héjjal rendelkező gerinctelenek is, amiket fel kell törniük.

Krokodil Zoo Balatonszárszó

Krokodil Zoo Balatonszárszó

Krokodil sebesített meg két embert Balatonszárszón - A krokodil jól van! Budapest, 2011. október 2., vasárnap (MTI) - Két embert is megsebesített egy krokodil Balatonszárszón, a Krokodil Zoo nevű hüllőházban vasárnap - hangzott el a Magyar Televízió Híradójában. A tudósítás szerint egy százötven kilós, több mint két méter hosszú hüllőt hoztak Franciaországból a hüllőházba, és éppen el akarták helyezni az új lakhelyén, amikor a ragadozó rátámadt a telepítésben segédkezőkre. A hely tulajdonosa azt állítja, hogy harapás nem történt, a sérülteket ellátó orvos szerint viszont igen. A Híradó stábja is ott volt, amikor a hüllő rátámadt az állatkert munkatársaira, a hely tulajdonosa, Pécsi Tibor azonban megtiltotta a felvételek bemutatását, nyilatkozni sem akart.

Tuti menü