Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hüllő - Teknősök,békák,kaméleonok képes leírás - Hüllő.tlap.hu
részletek »

Hüllő - Teknősök,békák,kaméleonok - Hüllő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hullo.tlap.hu » Hüllő - Teknősök,békák,kaméleonok
Keresés
Találatok száma - 20 db
Kaméleon

Kaméleon

Kaméleonok. Ki ne hallott volna a kaméleonokról? Hát, páran azért tudnak érdekes dolgokat kérdezni. Egyszer az Europarkban a Galapagos díszállatkereskedés sisakos kaméleonjait nézegettem, fontolgatva a vásárlást, amikor egy középkorú férfi kis gyerekkel odajött és megkérdezte tőlem, hogy ez milyen hal. Nem emlékszem, mit válaszoltam. Másik ominózus eset, egy egyébként általános műveltséggel rendelkező, vagy ilyennek látszó szobafestő kérdezte, hogy a kaméleon madár-e. Úgy gondolom, azért ennél jobb az átlaghelyzet, bár több téves elképzelés él róluk a köztudatban, hibás illusztrációkkal találkoztam ismeretterjesztő könyvekben, egyéb ábrázolásokon.

Pirosszemű levelibéka

Pirosszemű levelibéka

A pirosszemű levelibéka (Agalychnis callidryas) Közép-Amerika trópusi őserdőiben honos. Ez a békafajta teljes mértékben fán élő, kiváló ugró. Ritkán ereszkednek le a földre, és nagyon óvatosan és megfontoltan mozognak. Ezeknek a békáknak a különleges tulajdonságuk, hogy nem ugrálnak hanem végtagjaik segítségével másznak az ágakon. Éjszakai életmódot folytatnak. Nappal a leveleken lábaikat magukhoz szorítva pihennek. Kitűnően álcázzák élénk mintázatukat. Vörös szemeiket egy átlátszó szemhéj fedi, melynek mintázata a növények erezetét imitálja. A levelibéka-félék családjába tartozó legtöbb békának van egy harmadik szemhéja, az ú.n. "pislogó membrán". Ez a membrán védi a békák érzékeny szemét a különböző veszélyektől. A szemhéj gyakran élénk színű és nem gátolja teljesen a látást. Legjobban fejlett érzékszervük a látás. Parabolikus látásuk van, és a szemeiket le tudják húzni a szájpadlásukon keresztül, hogy azzal is segítsék az étel lenyelését.

Vörösfülű ékszerteknős

Vörösfülű ékszerteknős

A terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok, tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

Hieroglifás ékszerteknős

Hieroglifás ékszerteknős

Ez a fajta ékszerteknős az USA keleti és dél-keleti részén fordul elő. A felnőtt példányai átlagosan 22-30 cm nagyságúak, de elérhetnek akár 32-38 cm-es hoszúságot is. A fejükön és nyakukon számos sárga, vékony sáv található. A hátpáncélja barna, olívabarna színű, amelyen gyakran koncentrikus körök és "C" alakú mintázatok találhatók. Ha a páncél száraz, akkor nehezen lehet észrevenni ezt a mintázatot. A haspáncélon sötét foltok vannak, amelyek azonban idővel elhalványulhatnak.

Görögteknős -

Görögteknős -

Kedves társaim voltak az európai szárazföldi teknősök kisebb-nagyobb csapatai. A görögteknős (testudo hermanni), a mór teknős (testudo graeca), a szegélyes teknős (testudo marginata) viszonylag egyszerűen tartható a mi éghajlati viszonyaink mellett, szabadtéri körülmények között is. Állataim jónéhány éve azzal is jelzik elégedettségüket,hogy rendszeresen szaporodnak. Mivel az összes európai szárazföldi teknősfaj veszélyeztetettnek minősül, tenyésztésük és eladásuk feltételekhez kötött. Az állatok beszerzésekor a tenyésztő köteles az állat származását igazoló haspáncélfotóval ellátott dokumentumot - az úgynevezett CITES igazolást - átadni. A tőlem kikerülő állatok természetesen rendelkeznek ezzel.

Mellvértű sisakteknős

Mellvértű sisakteknős

Szinte egész Afrika területén elterjedtek. A legtöbb Kenyában meg Tanzániában van. Az állóvizeket kedveli de ha ezek kiszáradnak beássa magát az iszapba és hónapokig vagy évekig várja az újjabb esőt. Szeret sütkérezni, és éjszaka hosszan vándorol a szárazon. Halakat, rovarokat és néha madarakat eszik. Ha kezünkbe vesszük büdös váladékot ereszt ki. Nem kényes jól tartható 24-28 fokos vízben. Érdemes házilag sekély vízben vagy szárazon altatni. Nőstények több mint 20 tojást is rakhatnak egyszerre. Nagyon aranyosnak tűnik , mert olyan mint ha állandóan mosolyogna a szája miatt.

Hieroglifás ékszerteknős

Hieroglifás ékszerteknős

Élőhelyük: Az Egyesült Államok déli részein, esetenként Mexikó északi területein élnek. Dús növényzetű, köves aljzatú folyókban élnek elsősorban, de esetenként állóvizekben is előfordulnak. Leírásuk: Általános izomfelépítésük és vázrendszerük ezen az ábrán látható. A carapax (hátpáncél) alapszíne sötétzöld, idősebb korban egyre inkább a barna felé közelít. Ezen van az a nevezetes minta, amiről nevüket kapták. Ez a mintázat sárga gyűrűkből és vonalakból áll, amelyek elméletileg gyakran egybefolynak, bár az én teknősömre ez nem jellemző. A plastron (haspáncél) az alfajtól függően sárga- sárgásvörös lehet. A fej felöli részen gyakran fekete foltok keresztezik, méghozzá így. A lábak, a fej olajzöld vagy szürkészöld. Sárga csíkok díszítik a fejet, a farkat és a végtagokat is. A méretbeli különbség a két nem között nagy. A nőstények 27-40 cm-esek lehetnek, míg a hímek 25-30 cm-esek. De természetesen ez is alfaj-függő.

Üvegbéka és társai

Üvegbéka és társai

Miközben felgyorsult iramban és mértékben zajlik a fajok kipusztulása bolygónkon, a kutatók a világ eddig érintetlen zugaiba is eljutnak, hogy felmérjék és dokumentálják a még fellelhető élővilág sokszínűségét. Ilyen területet jártak be annak az expedíciónak a tagjai, akik Ecuador egy eldugott vidékén, a Nangaritza folyó völgyében négy új kétéltűt, egy hüllőt és legalább hét rovarfajt fedeztek fel. A kétéltűek kipusztulása ellen küzdők számára örömteli hír, hogy a perui határ közelében fekvő területen egy olyan békapopulációt is találtak, amely mentes a világ kétéltűinek harmadát veszélyeztető gombától.

Vitaminhiány esetén napozik egyet a kaméleon

Vitaminhiány esetén napozik egyet a kaméleon

Úgy tűnik, a hüllők napfürdője nemcsak hőszabályozásukhoz járul hozzá. Kaméleonok napozási szokásait vizsgálva kiderült, hogy az állatok D-vitamin hiányukat is ezzel előzik meg - derítették ki amerikai biológusok. A párduckaméleonok (Furcifer pardalis) nyilvánvalóan érzékelik saját D-vitamin szintjüket, és napfürdőjük időtartamát ehhez igazítják" - mondta el a kutatás vezetője, Kristopher Karsten (Texasi Keresztény Egyetem). A hüllők a kísérletek során maguk szabályozták vitamintermelésüket, méghozzá a kutatók számításaival pontosan megegyező mértékben - olvasható a Physiological and Biochemical Zoology című szaklapban. A zoológus szerint ez a gyíkok agyában található D-vitamin-érzékelő jelenlétére utalhat.

Hirdetés
Megvan a hiányzó láncszem!

Megvan a hiányzó láncszem!

Kínában felfedezték az eddig ismert legősibb és legprimitívebb teknősbéka maradványait - a 220 millió évvel ezelőtt élt hüllő fogazattal, teljesen kifejlett hasi páncéllal és alakulófélben lévő háti teknővel rendelkezett. Mint a kínai szakértők a Nature című tekintélyes tudományos folyóiratban publikált cikkükben kifejtik, az Odontochelys osztályába tartozó teknősbéka felfedezése segít megoldani a hüllők evolúciójának legnagyobb rejtélyét, azt, hogy miként alakult ki testük és páncélzatuk.

Sisakos kaméleon

Sisakos kaméleon

Ez a honlap azon hüllőkedvelőknek készült, akik valami véletlen folytán sisakos kaméleont választottak kedvencül és szeretnének a tartásukról kicsit többet tudni, mint amit a kereskedők elárulnak róluk. Csak az amatőr tapasztalataimat tudom megosztani veletek, de hátha az is segít. Próbáltam a könyvekben és más honlapokon nem szereplő gyakorlati tippeket kihangsúlyozni.

A kaméleonok általános felépítése

A kaméleonok általános felépítése

A kaméleon tökéletesen bele tud olvadni a környezetébe. Amikor meg szeretnéd a kamát fogni, ő rögtön észrevesz, azon nyomban eltűnik egy faág mögött, és felkúszik a lombok közé. Ha fenyegetve érzi magát, lepottyan a földre (sértetlenül) és elrohan. Az is lehet, hogy az erős kapaszkodó farkával és fogólábaival csak lelógatja magát egy alsóbb ágra védett helyre. Ebben a biztonságos pozícióban marad, amíg a ragadozó a földön keresi.

A kaméleonokról

A kaméleonokról

A kaméleonok színváltoztató képességükről jól ismert hüllők. Ez a képesség egya-ránt szolgál rejtőzködésre, hangulatkifejezésre, valamint az egyedek közötti kom-munikációra. Mintegy 150 kaméleonfaj él Afrikában és a mediterrán régióban, Dél-Európában, In-diában és Sri Lankán. A legnagyobb fajgazdagsággal Madagaszkár és Nyugat-Af- rika büszkélkedhet. Megtalálhatók az esőerdőkben és a sivatagi területeken egya- ránt, a tenger szintjétől kezdve a 4500 m-es magas-ságig.

Zöld anolisz, a varázsgyík

Zöld anolisz, a varázsgyík

Amerikai kaméleonnak is hívják, mert képes zöldből barnára változtatni a színét a hőmérséklettől és a körülményektől függően. Az Észak-Amerikában őshonos zöld anolisz (Anolis carolinensis) kis méreténél és könnyű tarthatóságánál fogva kedvelt hobbiállat. Akár kezdő hüllőimádók is vállalhatják a jószág tartását. Nem védett, így beszerzése sem nehézkes. Kereskedésekben is előfordul, de célszerűbb tenyésztőhöz fordulni, ha garantáltan egészséges anoliszt szeretnénk.

Görög teknősök terráriumban

Görög teknősök terráriumban

Kedves látogató! Kémeri Zoltán vagyok, 1998 óta foglalkozom görög teknősök tenyésztésével. A hosszú évek során rengeteg örömteli pillanattal ajándékozott meg ez a foglalatosság. Az oldal létrehozásával az volt a célom, hogy ezt az örömet és a felhalmozódott gondozási tapasztalataimat megoszthassam az ide látogatókkal. Törekedtem rá, hogy az oldalon a teknősök tartásával kapcsolatban, minél teljesebb körű információ fogadja Önöket. Ezen túlmenően szívesen válaszolok a témához kapcsolódó bármilyen kérdésre a megjelölt elérhetőségeken keresztül. Ha kedvet kapott egy ilyen aranyos kis élőlény gondozásához keressen bátran!

Sisakoskaméleon

Sisakoskaméleon

A sisakos kaméleon származási helye, kézhez szoktatása, tartása, és tenyésztése. Információk kaméleon-mániásoknak, vagy leendő kaméleon tulajdonosoknak a kaméleonokról, a megfelelő terráriumról, annak párásításáról és az állat egészségesen tartásáról. Minden információ egy helyen, a sisakos kaméleonokról. 

Párduckaméleon

Párduckaméleon

Hogyan és miben tartsuk a párduckaméleont? Mivel etessük és hogyan tenyésszük az állatot? Tudnivalók a párduckaméleon tartásáról, etetéséről és tenyésztéséről. A párduckaméleon színváltozatai, a színváltoztatás miértjei és további érdekességek a Madagaszkárról származó, csodálatos hüllőről: a párduckaméleonról.

Tuti menü