Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hüllő linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Hüllő képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: hullo.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 85 db
Kaméleon

Kaméleon

Kaméleonok. Ki ne hallott volna a kaméleonokról? Hát, páran azért tudnak érdekes dolgokat kérdezni. Egyszer az Europarkban a Galapagos díszállatkereskedés sisakos kaméleonjait nézegettem, fontolgatva a vásárlást, amikor egy középkorú férfi kis gyerekkel odajött és megkérdezte tőlem, hogy ez milyen hal. Nem emlékszem, mit válaszoltam. Másik ominózus eset, egy egyébként általános műveltséggel rendelkező, vagy ilyennek látszó szobafestő kérdezte, hogy a kaméleon madár-e. Úgy gondolom, azért ennél jobb az átlaghelyzet, bár több téves elképzelés él róluk a köztudatban, hibás illusztrációkkal találkoztam ismeretterjesztő könyvekben, egyéb ábrázolásokon.

Pirosszemű levelibéka

Pirosszemű levelibéka

A pirosszemű levelibéka (Agalychnis callidryas) Közép-Amerika trópusi őserdőiben honos. Ez a békafajta teljes mértékben fán élő, kiváló ugró. Ritkán ereszkednek le a földre, és nagyon óvatosan és megfontoltan mozognak. Ezeknek a békáknak a különleges tulajdonságuk, hogy nem ugrálnak hanem végtagjaik segítségével másznak az ágakon. Éjszakai életmódot folytatnak. Nappal a leveleken lábaikat magukhoz szorítva pihennek. Kitűnően álcázzák élénk mintázatukat. Vörös szemeiket egy átlátszó szemhéj fedi, melynek mintázata a növények erezetét imitálja. A levelibéka-félék családjába tartozó legtöbb békának van egy harmadik szemhéja, az ú.n. "pislogó membrán". Ez a membrán védi a békák érzékeny szemét a különböző veszélyektől. A szemhéj gyakran élénk színű és nem gátolja teljesen a látást. Legjobban fejlett érzékszervük a látás. Parabolikus látásuk van, és a szemeiket le tudják húzni a szájpadlásukon keresztül, hogy azzal is segítsék az étel lenyelését.

 A Namíbiai korallkobra

A Namíbiai korallkobra

Gabonasiklóval kezdődik, és viperával ér véget... hazánkban újra egyre népszerűbb a mérges kígyó terráriumi tartása. A szükséges engedélyek megszerzését követően az interneten szinte bármilyen mérges kígyót be lehet szerezni, de a megfontolt fokozatosság jegyében érdemes a namíbiai korallkobrát választani

Zöld leguán

Zöld leguán

Az, hogy Te Zöld leguán tulajdonos lettél, vagy a közeljövőben fontolgatod eme egzotikus állat tartását, mindenféleképpen elismerésre méltó. Főleg akkor, ha állatod nevelésénél és gondozásánál betartod az alapvető szabályokat. Szabályok alatt az állat gondos nevelést, viselkedési szokásainak ismeretét, tartásának feltételeit értjük. Ezen kívül, ha a Zöld leguánra esett választásod, akkor tökéletesen tisztában kell lenned azzal, hogy egy vadállattal élsz együtt. Márpedig egy vadállat nevelése és gondozása korántsem egyszerű feladat. Tudnod kell mik az igényei, hozzá kell szoknod, hogy sokszor kiszámíthatatlanok. Tisztában kell lenned azzal, hogy ha nem megfelelően gondozod, akkor az életével játszol. Célunk, hogy az itt leírtakkal minél több hasznos segítséget nyújtsunk Neked, és sokáig örömöd leld ebben a csodálatos állatban. A továbbiakban a hüllőkről olvashatsz pár mondatban, ezután részletesebben kitérünk a Zöld leguánra.

Királypiton (Python regius)

Királypiton (Python regius)

A királypiton 1-1,5 méter hosszú, éjszaka aktív kígyó. Az óriáskígyók családjába és az alsóbbrendű kígyók közé tartozik. Mintázata jellegzetes: barna alapszínen sárgás ovális foltok. Élőhelyét tekintve kedveli a szavannákat és a ligetes területeket. Nyugat- és Közép-Afrikában honos. Ez a kígyó nappal emlősök járataiba bújik és éjszaka innen indul vadászni. Nappal általában a passzív védekezési helyzetben pihen: összegömbölyödik és a fejét szorosan a gyűrűk közé rakja. Párosodni a száraz évszakban szoktak, majd több hónapos vemhesség után 6-8, szokatlanul nagy tojást rak le a nőstény.

Fali gekkó

Fali gekkó

A Földközi-tenger majdnem teljes partvonalán előfordula fali gekkó, kivételt csak az Adria part képez. Észak-Afrikában élnek legnagyobb populációia fali gekkóknak, Egyiptomban kevésbé gyakori mert nagyobb rokona a gyűrűs gekkó (Tarentola annulari) a domináns.Nyugat-Ázsia fanunájából hiányzik ez a faj. Alfajtól függően 12-20 centiméter a testhossza a fali gekkónak, ennek kb. 2/5 része a farok. Színezetük élettér és alfaj függvényében változik. Hasi oldalát mindig világos, sima pikkelyek borítják, felső teste a világos sárgásszürkétől a szürkén, barnán és feketésbarnán át egészen a fénytelen feketéig változó, hol csíkozott, hol többé-kevésbé homogén, az élettérhez igazodik.

Vörösfülű ékszerteknős

Vörösfülű ékszerteknős

A terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok, tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

Hieroglifás ékszerteknős

Hieroglifás ékszerteknős

Ez a fajta ékszerteknős az USA keleti és dél-keleti részén fordul elő. A felnőtt példányai átlagosan 22-30 cm nagyságúak, de elérhetnek akár 32-38 cm-es hoszúságot is. A fejükön és nyakukon számos sárga, vékony sáv található. A hátpáncélja barna, olívabarna színű, amelyen gyakran koncentrikus körök és "C" alakú mintázatok találhatók. Ha a páncél száraz, akkor nehezen lehet észrevenni ezt a mintázatot. A haspáncélon sötét foltok vannak, amelyek azonban idővel elhalványulhatnak.

Görögteknős -

Görögteknős -

Kedves társaim voltak az európai szárazföldi teknősök kisebb-nagyobb csapatai. A görögteknős (testudo hermanni), a mór teknős (testudo graeca), a szegélyes teknős (testudo marginata) viszonylag egyszerűen tartható a mi éghajlati viszonyaink mellett, szabadtéri körülmények között is. Állataim jónéhány éve azzal is jelzik elégedettségüket,hogy rendszeresen szaporodnak. Mivel az összes európai szárazföldi teknősfaj veszélyeztetettnek minősül, tenyésztésük és eladásuk feltételekhez kötött. Az állatok beszerzésekor a tenyésztő köteles az állat származását igazoló haspáncélfotóval ellátott dokumentumot - az úgynevezett CITES igazolást - átadni. A tőlem kikerülő állatok természetesen rendelkeznek ezzel.

Hirdetés
Mellvértű sisakteknős

Mellvértű sisakteknős

Szinte egész Afrika területén elterjedtek. A legtöbb Kenyában meg Tanzániában van. Az állóvizeket kedveli de ha ezek kiszáradnak beássa magát az iszapba és hónapokig vagy évekig várja az újjabb esőt. Szeret sütkérezni, és éjszaka hosszan vándorol a szárazon. Halakat, rovarokat és néha madarakat eszik. Ha kezünkbe vesszük büdös váladékot ereszt ki. Nem kényes jól tartható 24-28 fokos vízben. Érdemes házilag sekély vízben vagy szárazon altatni. Nőstények több mint 20 tojást is rakhatnak egyszerre. Nagyon aranyosnak tűnik , mert olyan mint ha állandóan mosolyogna a szája miatt.

Hieroglifás ékszerteknős

Hieroglifás ékszerteknős

Élőhelyük: Az Egyesült Államok déli részein, esetenként Mexikó északi területein élnek. Dús növényzetű, köves aljzatú folyókban élnek elsősorban, de esetenként állóvizekben is előfordulnak. Leírásuk: Általános izomfelépítésük és vázrendszerük ezen az ábrán látható. A carapax (hátpáncél) alapszíne sötétzöld, idősebb korban egyre inkább a barna felé közelít. Ezen van az a nevezetes minta, amiről nevüket kapták. Ez a mintázat sárga gyűrűkből és vonalakból áll, amelyek elméletileg gyakran egybefolynak, bár az én teknősömre ez nem jellemző. A plastron (haspáncél) az alfajtól függően sárga- sárgásvörös lehet. A fej felöli részen gyakran fekete foltok keresztezik, méghozzá így. A lábak, a fej olajzöld vagy szürkészöld. Sárga csíkok díszítik a fejet, a farkat és a végtagokat is. A méretbeli különbség a két nem között nagy. A nőstények 27-40 cm-esek lehetnek, míg a hímek 25-30 cm-esek. De természetesen ez is alfaj-függő.

Kiderült a hosszúnyakú dinoszauruszok titka

Kiderült a hosszúnyakú dinoszauruszok titka

A nyaki csigolyák egyedülálló szerkezete lehetővé tette, hogy a csontok belsejét levegő töltse ki, ami könnyebbé tette a nyakat. A szauropodák nyaki és háti csigolyáit a mai madarakéihoz hasonlóan levegővel teli szövet vette körül. A levegőbuborékok még a csigolyák belsejébe is behatoltak, lyukacsossá téve a csontokat. A bázeli természettudományi múzeum és az északnyugat-svájci főiskola német kollégáikkal egy németországi Brachiosaurus és egy svájci Diplodocus nyaki csigolyáit vizsgálták meg - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása a Proceedings of The Royal Society B című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Horgászok a pácban - pecásfogyasztó krokodilok

Horgászok a pácban - pecásfogyasztó krokodilok

Két hét alatt nyolc horgászt öltek meg krokodilok Zimbabwéban. Az áldozatok közül csak kettőnek a maradványait találták meg a vízben. A vérszomjas hüllők a főváros, Harare közelében lévő mesterséges tónál, a Chivero tározómedencénél ragadták el az illetőket. Egy kilencedik férfit súlyosan megsebesítettek, de ő életben maradt - adta hírül a Sunday Mail című napilap a nemzeti parkok igazgatóságának közleményére hivatkozva.

Fogynak Ausztrália édesvízi krokodiljai

Fogynak Ausztrália édesvízi krokodiljai

Az 1990-es évek vége óta megfogyatkoztak Ausztrália egyes északi folyóiban az édesvízi krokodilok - derítette ki egy állami kutatás. Nagyobb és agresszívabb tengeri rokonaik lassan kiszorítják őket, ezenkívül a mérgező óriásvarangy fogyasztása és az éghajlatváltozás is hozzájárul állományuk apadásához.

Hosszú idő óta először keltek ki krokodil bébik

Hosszú idő óta először keltek ki krokodil bébik

Hosszú idő óta először keltek ki krokodil bébik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három kicsi már megtekinthető a Pálmaház egyik oldalszárnyában. Két évtized után először láthat kis krokodilokat a Fővárosi Állat- és Növénykert közönsége. A három nílusi krokodil fióka július 2-án kelt ki a tojásból, és mostantól már a nagyközönség is megtekintheti őket a Pálmaház egyik oldalszárnyában. A három kicsi nemét most még nem tudni, így egyelőre nevet sem kaptak. A gondozók háromnaponta etetik őket - tehát gyakrabban, mint a felnőtt állatokat - táplálékuk ebben a korban apróhalból és rovarokból áll.

Milyen lehetett a dinóbőr?

Milyen lehetett a dinóbőr?

A dinoszauruszok bőre szerkezetileg kései utódaik, a krokodilok és a madarak bőrére hasonlít - állítják brit kutatók, akik vizsgálataikról a Királyi Társaság folyóiratában, a Proceedings of the Royal Society B legutóbbi számában számoltak be a BBC jelentése szerint.

Muzikális krokodilok

Muzikális krokodilok

Ezek a 200 millió éve a Földön élő hüllők túlélték a dinoszauruszok tömeges kipusztulását, egy romantikus dal első taktusainak hallatán elérzékenyülnek. Legalábbis ezt látni a Ho Si Minh-városi Hoaca gazdaságában nevelt kétezer példányon, amelyeknek egyenesen földbe gyökerezik a lábuk, ha felhangzik egy édeskés dallam. A krokodilok érzelmességét megszelídítésükre használják a gazdaságban. A muzsikán nevelkedő állatok nem küzdenek egymással, és táskák, cipők meg övek készítésére szánt értékes bőrük így nem sérül meg.

Tuti menü